RK Poreč

RK Prva ogledna utakmica velikog rukometa u Istri odigrana je u Poreču, ljeti 1949. godine na starom nogometnom igralištu kod nekadašnjeg silosa kao predigra nogometne utakmice. Na nogometnom terenu, odigrano je nekoliko utakmica između učenika, a dolaskom malog rukometa, veliki je jednostavno nestao.

Mali rukomet kao sekcija DTO se počeo trenirati 1953., a aktivno igrati 1954. godine. Stoga i jest godina 1954. uzeta kao početak IGRANJA rukometa u Poreču, kada su igrane prve rukometne utakmice. Učenici Poljoprivredne škole sačinjavali su okosnicu Kluba. Osnovci i studenti su te godine demonstrirali rukomet gotovo u svim selima Poreštine, a nastupali su i na smotrama u Buz etu i Pazinu.

20. lipnja 1968. godine, na prijedlog igrača, čelnika i trenera osnovan je rukometni klub “POREČ”!

Grad Poreč je uz mušku, od prvih dana svoga postojanja imao i žensku ekipu. 1973. godine ženska je ekipa prvak Istarske lige. Najveći uspjeh je postigla 1977. godine kada je kao prvak Hrvatske republičke lige zapad sudjelovala u kvalifikacijama za dopunu Druge savezne lige sjever.

Muška se momčad godinama natjecala u Regionalnoj ligi Istre i Rijeke. Borila se za prvo mjesto 1975., ali nikako nije uspijevala napraviti odlučujući korak za ulazak u višu ligu.

Kako se rukomet razvijao u Istri, tako su i na Poreštini nicali klubovi gotovo u svakom mjestu.

1987. godine muška momčad postaje prvakom Istarske lige i u narednoj sezoni nastupa u višem rangu natjecanja, odnosno u PIR ligi. Na kraju sezone 1987/88. klub ostaje bez izvora financiranja, bez razumijevanja u gradu, tako da dolazi do kraha i muška se ekipa u potpunosti povlači iz daljnjeg natjecanja. Ženska ekipa igra svoje posljednje utakmice do 1990. godine, kad se i ona povlači iz natjecanja, čime na žalost ženski rukomet u Poreču izumire u potpunosti.

Između 1988. i 1995. rukomet i Klub bude se iz letargije i malim koracima nastavljaju djelovati. Današnji porečki rukomet se bazira na školama rukometa u Lovreču, Poreču, Taru, Višnjanu i Vrsaru, na dječacima koji igraju županijsku ligu, mlađim kadetima i kadetima koji osim županijske, igraju i Prve hrvatske lige tih uzrasta. Seniorska ekipa, najkvalitetnija u povijesti porečkog rukometa, se krajem natjecateljske sezone 2003/04. poslije osvajanja prvog mjesta u III. Ligi Zapad 2 i uspješnih kvalifikacija,  plasirala u II HRL – Zapad, pa na kraju i u 1 HRL, a sezonu 2007/8 su završili na odličnom 4. mjestu iza prvaka Zagreb Croatia osiguranja, Perutnine i Nexea.

Rk Poreč je stalni član najvišeg razreda hrvatskog rukometa tj. Premijer lige i uglavnom je u samom vrhu tog natjecanja, pa su tako i ove sezone trenutno na 4. mjestu .

Naša tvrtka je ponosni sponzor ovog sjajnog sportskog kolektiva!

Igrači i stručni stožer RK Poreč koriste sljedeće naše proizvode:


Besplatna dostava!

Za narudžbe iznad 400 kn.

Preuzmite u poslovnici

Kupite online i preuzmite u najbližoj poslovnici

Sigurno online plaćanje!

Powered by T-Com PayWay